Regulile privind accesul la antibiotice au fost supuse unei transformări radicale! Începând de acum, românii pot achiziționa aceste medicamente cruciale fără a mai fi necesară o rețetă, dar cu condiția să depună o declarație pe proprie răspundere.

Standarde stricte au fost impuse pentru prescrierea și eliberarea antibioticelor. Toate rețetele trebuie să conțină Codul Numeric Personal al pacientului, diagnosticul detaliat, doza de tratament, numărul rețetei și seria acesteia.

Farmaciștii vor centraliza toate aceste informații într-un sistem, asigurând astfel că tratamentele nu pot fi obținute de la mai multe farmacii. Ministerul a adoptat această măsură pentru a limita consumul excesiv de antibiotice și a gestiona cu mai multă atenție prescrierea acestor medicamente vitale.

drmax.ro/

Rețeta pentru antibiotice trebuie să fie un document clar și complet. Pe lângă detaliile obișnuite, medicul trebuie să includă codul specific al bolii, numele tratamentului, cantitatea, modul de administrare și doza. Informații precum datele cabinetului, codul de parafă și data eliberării rețetei sunt esențiale. Un număr unic și o serie, fie generate de un software sofisticat, fie consemnate manual într-un registru, completează documentul.

Beatrice Speteanu, farmacistă, subliniază: „Introducerea acestor date în calculator este esențială pentru a putea continua procesul de eliberare. Farmaciile raportează zilnic consumul de medicamente, inclusiv stocurile. În prezent, se va putea monitoriza și modul în care medicii prescriu, identificând eventualele abuzuri.”

Spre deosebire de trecut, farmaciștii pot furniza o doză de urgență de antibiotice pentru maxim 72 de ore, dar persoana interesată trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere că nu a luat niciun alt tratament de la alte farmacii. După eliberare, farmacistul raportează imediat în sistem. Astfel, chiar dacă cineva ar încerca să ofere declarații multiple, un al doilea farmacist are obligația de a verifica dacă aceeași persoană a primit același tratament în ultimele 3 zile.

Este crucial ca pacientul să consulte un medic după cele 72 de ore, pentru a primi doza completă de tratament. În absența acestei precauții, medicamentul nu își va atinge eficacitatea, boala se poate agrava, iar rezistența organismului la antibiotice crește în timp.

Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie, subliniază: „Aceasta este o măsură extrem de utilă, deoarece, din păcate, în România prescrierea excesivă de antibiotice era o practică obișnuită. Sperăm să vedem o scădere a acestui fenomen și să se recomande tratamentul cu antibiotice doar în cazurile strict necesare.”

Medicii sunt acum obligați să ajusteze prescripțiile, deoarece majoritatea farmaciilor au implementat deja noul sistem, refuzând eliberarea antibioticelor fără toate detaliile necesare pe rețetă.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice în afara spitalului. Conform unei analize a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în 2022, unul din patru români a urmat un astfel de tratament, cu rețetă compensată sau gratuită, fără a fi internat în spital. Consumul excesiv este alimentat și de cei care iau antibiotice cu prescripție simplă, de exemplu, de la medicul stomatolog.

Luarea excesivă a antibioticelor duce, în timp, la pierderea eficacității lor și la apariția germenilor multirezistenți, contribuind la decesul a milioane de oameni în fiecare an.