Novo Nordisk a anunțat o inițiativă masivă de 2,3 miliarde de dolari pentru a revigora producția de medicamente consacrate pentru combaterea obezității și diabetului într-o fabrică din Chartres, Franța, dorind să facă față cererii tot mai crescute, conform Reuters. Această investiție va reprezenta un salt semnificativ în capacitatea de producție a medicamentelor actuale, inclusiv Ozempic și Wegovy, și a altor tratamente încă în stadiu de dezvoltare pentru obezitate, conform declarațiilor producătorului danez de medicamente.

Europa se confruntă cu o criză în creștere din cauza lipsei de disponibilitate a medicamentului pentru diabet Ozempic, care utilizează aceeași substanță activă, semaglutida, ca și medicamentul de slăbit extrem de popular Wegovy, încă neacreditat în întreaga Europă. Ca răspuns, Novo a impus recent restricții asupra utilizării Ozempic în Uniunea Europeană, medicament adesea folosit și pentru pierderea în greutate, din cauza utilizării „off-label”. Cu preocupări similare, Germania explorează opțiunea de a restricționa exporturile de medicamente, iar Belgia și-a limitat deja prescripțiile pentru această injecție săptămânală. În plus, Marea Britanie a încercat în trecut să blocheze accesul la Ozempic pentru cei care doresc să slăbească, însă, conform Reuters, persoanele fără diabet încă achiziționează medicamentul pentru această utilizare.

Această investiție semnificativă vine la scurt timp după ce Novo a dezvăluit o alocare de 6 miliarde de dolari în Danemarca pentru a extinde capacitățile de producție. Această mișcare reprezintă, de asemenea, un sprijin important pentru președintele francez Emmanuel Macron, având în vedere că o încetinire a economiei globale amenință să compromită progresele realizate în reducerea șomajului în Franța. Biroul lui Macron a sugerat că l-a convins pe CEO-ul Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen, să facă această investiție în timpul summitului „Alege Franța” de la începutul anului.

drmax.ro/

Această decizie reflectă și o mișcare similară a concurentului american Eli Lilly, care, săptămâna trecută, a anunțat intenția de a construi un centru de producție de 2,5 miliarde de dolari în Germania, în răspuns la cererea în creștere pentru noile sale terapii pentru diabet și obezitate. Specialiștii estimează că piața medicamentelor pentru obezitate va atinge o valoare de până la 100 de miliarde de dolari până în 2030. Novo afirmă că investiția în Franța va spori semnificativ capacitatea sa pentru diverse tipuri de producție necesare fabricării medicamentelor sale destinate pierderii în greutate și diabetului din clasa GLP-1. Aceste procese includ umplerea stilourilor de injecție cu ingredientul activ semaglutidă și asamblarea și ambalarea stilourilor de injecție. Compania, care are aproape 2.000 de angajați la fabrica Chartres, situată la vest de Paris, anticipează că investiția va genera încă 500 de locuri de muncă și va finaliza construcția între 2026 și 2028.