Producția de medicamente din România va cunoaște o dezvoltare semnificativă, grație unui acord de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro. Banca Europeană de Investiții și compania farmaceutică Antibiotice S.A. au stabilit o colaborare pentru a stimula producția locală de medicamente. Această inițiativă va genera aproximativ 100 de noi locuri de muncă în cercetare și producție.

Acordul a devenit posibil prin intermediul programului InvestEU, oferind finanțare pentru construirea unei unități la cele mai înalte standarde, dedicată producției, ambalării și depozitării, în cadrul facilității Antibiotice din Iași. Acest proiect va facilita dezvoltarea de noi linii de producție, digitalizare, cercetare și dezvoltare, conform comunicatului transmis de Comisia Europeană (reprezentanța din România).

Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro reprezintă un sfert din investiția totală, estimată la 95,4 milioane de euro. Impactul asupra pieței muncii din România este semnificativ, cu aproximativ 100 de locuri de muncă cu normă întreagă în cercetare și producție, pe o perioadă de patru ani. Antibiotice S.A. colaborează strâns cu universități și institute de cercetare, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă pentru profesioniști calificați.

drmax.ro/

În plus, această inițiativă are ca obiectiv reducerea dependenței de importuri și sporirea competitivității în industria farmaceutică europeană. Potrivit vicepreședintei Băncii Europene de Investiții (BEI), Teresa Czerwińska, sprijinul financiar acordat companiei Antibiotice S.A. va permite extinderea capacității de producție, cercetare și dezvoltare.

Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, a subliniat importanța producerii de medicamente la scară industrială, evidențiind contribuția InvestEU în menținerea competitivității și inovației în industria medicală europeană. Proiectul din România nu doar va stimula producția de antibiotice, ci va aduce beneficii și economiei locale, generând locuri de muncă înalt specializate.