Zeci de mii de persoane cu probleme medicale, inclusiv copii, vor putea fi tratate  în noua Bază de recuperare medicală, unul dintre cele mai importante proiecte de revitalizare a infrastructurii medicale din regiunea Moldovei.

Noua bază de recuperare medicală va deservi întreg județul Neamț și aparține Spitalului Orășenesc Bicaz, fiind situată în imediata proximitate.
Inițiativa proiectului aparține organizației non-guvernamentale Volunteer for Life, care a beneficiat de sprijinul Primăriei Bicaz și a conducerii Spitalului Orășenesc Bicaz. Investiția totală pentru realizarea bazei medicale a fost de peste șase sute de mii de euro, UniCredit Bank și Heidelberg Materials România fiind principalii parteneri privați ai proiectului.

O atenție deosebită a fost acordată bolilor respiratorii, Baza medicală fiind dotată cu un spațiu special unde au fost aduse 17 tone de cărămizi de sare provenite de la salina Praid. Pentru o eficiență deosebită, blocurile de sare vor fi înlocuite cu unele noi la un interval de 3-5 ani.

drmax.ro/

Baza de recuperare medicală de la Bicaz poate trata simultan treizeci de pacienți care pot beneficia de tratamente gratuite, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist, susținute în prezent de fonduri oferite de Casa de Asigurări de Sănătate coroborate cu fondurile proprii, ale spitalului. Din fondurile Casei de Asigurări de sănătate sunt decontate, integral, patru tipuri de proceduri medicale, restul putând fi accesate contra cost. La nivel național, orice pacient asigurat are dreptul la 21 de zile de tratament, ideal efectuate în două sesiuni pe an.

Pornită în 2021 ca un centru de recuperare medicală pentru persoanele afectate de virusul SARS CoV2, Baza de recuperare medicală, kinetoterapie, balnefizioterapie și de recuperare medicală Bicaz este acum singura de acest fel din întreg județul Neamț, având ca beneficiari – țintă de peste 100.000 de mii de persoane doar pe raza județului Neamț.