Fundația Serviciilor Sociale Bethany încheie săptămâna aceasta proiectul „Happy sounds – terapie prin muzică pentru copii cu abilități diferite”, co-finanțat de Consiliul Local Iași. Proiectul, derulat în perioada iulie – noiembrie 2023, a fost oferit contextul pentru copiii cu dizabilități înscriși în programele fundației să beneficieze de un nou tip de terapie, cu ajutorul instrumentelor muzicale. Pe întreg parcursul acestuia, au fost oferite servicii integrate de terapie, adresate atât copiilor cu dizabilități, cât și părinților.
Adaptabilitatea la stimuli vizuali și auditivi a copiilor cu dizabilități este adesea mai dificilă, astfel că proiectul „Happy sounds” a venit în sprijinul acestei nevoi. Proiectul inițiat de Fundația Bethany a venit în completarea programelor terapeutice integrate și gratuite dedicate copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, servicii pe care organizația le oferă încă din anul 2012. Terapia prin muzică este un mijloc benefic de a menține și îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a copiilor cu dizabilități, iar procesul propus în cadrul proiectului a condus și către dezvoltarea de abilități pentru o integrare mai facilă a acestora în societate, inclusiv în sistemul educațional. Activităţile s-au desfășurat sub formă de ateliere bazate pe muzică și mișcare, pregătite cu sprijinul terapeuților din cadrul fundației și a unui animator socio-educativ.
Prin intermediul proiectului „Happy sounds”, Fundația Serviciilor Sociale Bethany a furnizat servicii integrate de recuperare pentru 21 de copii din Municipiul Iași cu dizabilități neuro-psihice (diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, sindrom Down, tulburări de vorbire, deficienţă mintală, ADHD). Totodată, 20 de părinți sau reprezentanți legali ai copiilor au beneficiat pe tot parcursul proiectului de servicii de consiliere psiho-socială, pentru a-i ajuta să gestioneze dificultățile întâmpinate în interacțiunile intrafamiliale. Lumea sunetelor și a notelor muzicale a fost descoperită prin intermediul celor 4 ateliere de grup în care copiii cu abilități diferite au răspuns treptat la stimulii auditivi și vizuali. Cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentală, copiii au recunoscut diferite sunete din mediul înconjurător, și-au exprimat emoțiile prin colorat și dansat în timpul unei audiții, dar au și compus melodii împreună cu părinții în funcție de culori, imagini și instrumente. Prin intermediul melodiilor și a mișcărilor, copiii au reprodus diferite sunete și acțiuni la un nivel tot mai alert, prin sincronizarea vocii și a ritmului cu bătutul palmelor. Instrumentele muzicale au fost obiecte foarte îndrăgite de micii participanți, întrucât de la un atelier la altul au descoperit tot mai multe instrumente: tobe, chitară, pian, trianglu, xilofon și fluier. Cu ajutorul acestora, cei 21 de copii și-au exersat răbdarea, creativitatea, dar și dăruirea, având acces pe rând la obiecte.
Toate acțiunile desfășurate pe parcursul celor 4 luni de proiect au avut rolul de a contribui la eficientizarea procesului de recuperare al copiilor, precum și la dezvoltarea cooperării dintre copil și membrii familiei sale, prin promovarea unor atitudini comportamentale, sociale și emoționale corecte. În urma activităților, copiii cu dizabilități și-au conștientizat mai bine propriul sine, și-au dezvoltat abilitățile de exprimare a emoțiilor, dar și cele de citit și scris cu ajutorul sunetelor. Totodată, prin intermediul poveștilor, a jocurilor de rol și a imaginilor, copiii au avut ocazia să exploreze lumea exterioară și să experimenteze sentimentul de apartenență și acceptare, elemente esențiale în procesul de recuperare.
Proiectul „Happy sounds – terapie prin muzică pentru copii cu abilități diferite” este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și beneficiază de o co-finanțare de la Consiliul Local Iași în valoare de 50.000 lei.