Se pare că pe piață există suplimente care promit să facă practic orice în zilele noastre, de la topirea grăsimilor la îmbunătățirea somnului. Și în unele cazuri, aceste produse pot să-și îndeplinească promisiunile. Cu toate acestea, este întotdeauna important să luați suplimentele cu un strop de scepticism; nu numai că pot duce adesea la efecte secundare periculoase dacă nu sunteți atent, dar sunt și frecvent ineficiente. De fapt, există mai multe opțiuni cu privire la care experții în sănătate sunt de acord că e mai bine să le lași pe raft decât să-ți cheltuiești banii.

Pentru a afla despre câteva suplimente care probabil nu vor oferi rezultatele promise, am discutat cu experții Lisa Richards, nutriționistă și creatoare a Dietei Candida; Mary Sabat, dietetician; și Catherine Gervacio, nutriționist-dietetician. Ne-au spus că curățătoarele de colon, suplimentele de usturoi și picolinatul de crom sunt adesea ineficiente – și, prin urmare, nu merită banii tăi. Aflați mai multe mai jos.

drmax.ro/

Curățătoarele de Colon

Dacă încercați să vă îmbunătățiți sănătatea intestinului, s-ar putea să credeți că utilizarea unei “curățătoare de colon” este o idee bună. Cu toate acestea, Gervacio avertizează că aceste suplimente sunt probabil ineficiente.

“Ele pretind că detoxifiază colonul și promovează mișcările regulate ale intestinului”, spune ea. “Cu toate acestea, există dovezi științifice limitate care să susțină eficacitatea lor.”

Noroc că există măsuri alternative pe care le puteți lua. Se pare că organismul dumneavoastră se descurcă destul de bine singur, atâta timp cât mențineți o dietă echilibrată. Este mai bine să vă concentrați pe o dietă bogată în fibre, să vă mențineți hidratați și să vă implicati în activități fizice regulate pentru a susține o digestie sănătoasă.

Suplimentele de Usturoi

Există multe suplimente care pretind că promovează o inimă mai sănătoasă. În timp ce există multe modalități de a menține sănătatea cardiovasculară în formă bună, inclusiv adăugarea de substanțe nutritive corecte în dieta dumneavoastră, Mary Sabat afirmă că suplimentele de usturoi sunt o opțiune în care s-ar putea să nu vreți să vă cheltuiți banii.

“Usturoiul a fost tradițional asociat cu beneficii cardiovasculare, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelurilor de colesterol”, remarcă ea. “Cu toate acestea, dovezi care să susțină aceste afirmații sunt inconsistente și în general slabe. În timp ce unele studii mici sugerează beneficii potențiale, studii mai mari și mai riguroase nu au reușit să demonstreze efecte semnificative ale suplimentelor de usturoi asupra sănătății inimii.”

În schimb, ea recomandă adăugarea mai multor alimente sănătoase pentru inimă pe farfurie, care ar putea include usturoi proaspăt. “Includerea usturoiului proaspăt în dieta dumneavoastră ar putea adăuga arome suplimentare și posibile beneficii pentru sănătate, dar să depindeți exclusiv de suplimente ar putea să nu fie eficient”, concluzionează Mary Sabat.

Picolinatul de Crom

Cu toții căutăm cea mai ușoară cale atunci când vine vorba de pierderea în greutate, așa că vestea că orice supliment ar putea fi o modalitate de a scăpa rapid de kilogramele în plus vă poate entuziasma. Din nefericire, însă, multe produse de pierdere în greutate sunt înșelătorii. Potrivit lui Richards, în special picolinatul de crom, s-ar putea să nu ajute deloc.

“Picolinatul de crom este un supliment mineral care este adesea promovat ca ajutor în pierderea în greutate, dar există puține dovezi care să susțină această afirmație”, spune ea. “Cromul este un mineral esențial care joacă un rol în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și în sensibilitatea la insulină, dar nu se știe că ar avea un impact semnificativ asupra pierderii în greutate.”

Ea continuă să sublinieze că “în timp ce unele studii au sugerat că suplimentarea cu crom poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei, efectele asupra pierderii în greutate nu sunt concluzive.”

Și dacă lipsa de eficacitate nu ar fi suficientă pentru a vă economisi banii, specialistii avertizează că “unele studii au descoperit că suplimentele de picolinat de crom pot avea efecte secundare potențiale, inclusiv probleme digestive, dureri de cap și iritații ale pielii.”

“Având în vedere lipsa de dovezi care să susțină eficacitatea picolinatului de crom în pierderea în greutate, acesta este considerat în general un supliment inutil în acest context”, spun specialistii. “Cei care își doresc să slăbească ar trebui să se concentreze pe o dietă sănătoasă și un regim de exerciții, în loc să depindă de suplimente neconfirmate.”

Este întotdeauna important să vă informați cu privire la potențialele dezavantaje ale oricărui supliment sau medicament înainte de a începe să-l luați. Uneori, cel mai mare dezavantaj de luat în considerare este pur și simplu faptul că ați putea să vă risipiți banii. Rețineți că cea mai bună modalitate de a rămâne sănătos este să obțineți nutrienții esențiali direct din dieta dumneavoastră. În timp ce unele suplimente ar putea fi o modalitate bună de a acoperi eventualele lipsuri, evitarea celor menționate mai sus este probabil în cel mai bun interes al dumneavoastră.