În ultimul timp încălțămintea sport, adidașii, au devenit parte din garderoba oricărei persoane, pentru că este un tip de încălțăminte ce pune accentul pe confort.
Utilizarea frecventă a aceluiași tip de încălțăminte poate duce în timp la probleme ale picioarelor, cum ar fi:
- Infecțiile fungice
- Bășici, bătături sau vezicule
- Dureri ale tălpii picioarelor, mai ales în zona arcului tălpii
În acest articol îți prezentăm câteva sfaturi practice pe care le poți pune în aplicare într-un mod proactiv pentru a-ți îngriji picioarele astfel încât să eviți aceste probleme și să te bucuri de adidașii tăi fără disconfort.
1. Alege mărimea potrivită
O mărime nepotrivită a adidașilor este cauza principala a problemelor de picioare. Dacă perechea de adidași este mică, fluxul de sânge poate fi limitat și pot apărea vezicule, iar dacă perechea este prea atunci poate apărea o frecare în diverse părți ale piciorului ce vor duce cu siguranță șla bășici, plus ca nu-ți va oferi stabilitatea necesară în timpul mersului. Pentru a evita aceste potențiale probleme:
- Măsoară-ți corect picioarele pentru a-ți alege mărimea potrivită. Vezi în acest articol cum să-ți măsori corect talpa piciorului. Aceste măsurători trebuie făcute periodic deoarece picioarele se pot schimba în timp. Picioarele nu sunt la fel, la cele mai multe persoane un picior este mai mare față de celălalt, astfel mărimea potrivită a adidașilor va avea ca reper piciorul mai mare.
- Dacă ai posibilitatea, înainte de a cumpăra, probează adidașii cu tipul de șosete pe care inteționezi să le porți, plimbă-te puțin și vezi dacă sunt confortabili.
- Asigură-te că există puțin spațiu la vârful pantofului astfel încât să nu te strângă peste degete atunci când pășești. Lățimea ar trebui să permită piciorului să se miște fără să alunece.
2. Poartă șosete care elimină umezeala
Picioarele transpirate cresc riscul de infecții fungice și vezicule. Șosetele joacă un rol esențial în menținerea picioarelor uscate și reducerea frecării.
- Șosetele din bumbac trebuiesc evitate deoarece rețin umezeala. Alege șosete din amestecuri sintetice sau din lână merinos deoarece acestea elimină umezeala.
- Pentru reducerea acumulării de bacterii schimbă-ți șosetele zilnic. În cazul în care practice un sport și știi că picioarele îți vor transpire foarte rău, atunci ia la tine o pereche de șosete de schimb.
- Poartă șosete adecvate activității. De exemplu, pentru schi sunt șosete speciale ce reduc frecarea cu clăparii și protejează împotriva veziculelor.
3. Nu purta zilnic aceeși pereche
Precum în cazul șosetelor, încearcă să alternezi purtarea perechiilor de adidași cu alt tip de încălțăminte. În felul acesta te asiguri că între purtări adidașii tăi se vor usca complet și astfel eviți un mediu propice pentru bacterii sau ciuperci.
- După fieare purtare lasă adidașii la aerisit.
- Dacă ai mai multe perechi de adidași, alternează purtarea lor.
- Utilizează deodorizante pentru încălțăminte: pliculețele de silicagel sau bicarbonatul de sodiu pot absorbi umezeala și pot reduce mirosurile.
4. Igiena picioarelor este importantă
O bună igienă este cheia pentru prevenirea infecțiilor fungice.
- Spală zilnic picioarele și asigură-te că vei curăța bine între degete. Pentru a elimina pielea moartă de pe picioare poți să folosești o perie abrazivă.
- Hidratează tălpile picioarelor prin aplicarea de creme pentru a reface pielea și a scădea riscul apariției crăpăturilor.
- Menține o igienă corespunzătoare a unghiilor. Acestea trebuie tăiate drepte și scurt pentru a preveni unghiile încarnate și pentru a reduce riscul de infecții.
5. Previne și tratează apariția bășicilor
Bășicile sau veziculele apar atunci când există frecarea datorată adidașilor irită pielea piciorului. Pentru a le evita alege incălțăminte ce minimizează frecarea și presiunea.
- Dacă este o pereche nouă de adidași, poart-o la început puțin prin casă, astfel picioarele se vor acomoda cu ea, iar noua pereche se va lăsa înainte de o purtare îndelungată.
- În cazul zonelor sensibile, poți aplica preventiv plasturi pentru a minimiza frecarea.
- Dacă totuși au apărut vezicule, acestea trebuie tratate cu plasturi sterili sau creme specializate. Evită în acest caz purtarea aceleiași perechi de adidași până când veziculele nu sunt vindecate.
6. Alege încălțăminte ortopedică
Durereile picioarelor, mai ales cele din zona arcului tălpii sunt adesea rezultatul unui sprijin slab în punctul respectiv, în special pentru persoanele cu picioare plate sau arcade înalte.
- Alege adidași ce oferă suport bun în zona arcului tălpii.
- Pentru a îmbunătății acest suport, poți să folosești branțuri ortopedice. Avantajul acestora este că pot fi folosite pe toate perechiile de adidași pe care le ai.
- Întărește-ți mușchii piciorului: exerciții precum întinderile gambei și rularea picioarelor cu o minge de tenis pot îmbunătăți rezistența piciorului și pot reduce durerea.
7. Alege adidașii în funcție de activitatea sportivă
Activitățile diferite impun cerințe diferite pentru picioarele tale. Alege adidași și rutine de îngrijire care se potrivesc nevoilor tale. Recomandarea este să-ți alegi adidașii în funcție de activitatea sportivă pe care o faci, astfel:
- Dacă îți place să alergi, atunci adidașii trebuie să fie unii ușori, să ofere stabilitate și respirabilitate bună.
- În schimb dacă vrei să joci baschet, atunci o alegere potrivită ar fi adidașii Air Jordan deoarece aceștia oferă o bună stabilitate datorită siluetei înalte, tracțiune pe terenul de baschet, plus că sunt modele legendare ce au făcut istorie.
8. Verifică-ți încălțămintea în mod regulat
Cu cât adidașii sunt mai purtați cu atât crește riscul să-și piardă din proprietățiile de amortizare și suport, astfel crește riscul de accindentare.
- Verifică periodic semnele de uzură: talpă tocită, perne de aer, dacă este cazul, sparte sau rupturi în materialele din care sunt realizați adidașii.
- Pentru a prelungi viața încălțămintei, curăț-o corespunzător după fiecare purtare și respectă instrucțiuniile de pe etichetă recomandate de producători.
În concluzie, dacă vei respectă sfaturile din acest articol prin alegerea potrivită a adidașilor, menținerea igienei și măsurile proactive pentru reducerea riscului apariției, te vei putea bucura în siguranță de adidașii tăi preferați.