Durerea la nivelul umărului este o experiență deloc plăcută, ce provoacă îngrijorări în rândul pacienților, dar și un disconfort major, deoarece afectează negativ capacitatea de a efectua sarcini zilnice simple. Durerile de umăr apar, de cele mai multe ori, în urma suprasolicitării umărului sau a unor traumatisme la nivelul umărului. Există, însă, anumite cauze mai complexe decât simplele traumatisme, care pot determina dureri intense de umăr și care, dacă nu beneficiază de tratament, pot duce la complicații grave și la pierderea funcționalității articulației umărului.
Leziunile de coafă rotatorie
Coafa rotatorie este un grup de mușchi și tendoane care înconjoară articulația umărului, cu rol în menținerea stabilității umărului și în facilitarea mișcării sale. O leziune de coafa rotatorilor poate să apară din cauza suprasolicitării, traumatismelor sau degenerării datorate înaintării în vârstă. Leziunea poate provoca dureri severe și limitări semnificative ale mișcării. Simptomele includ durere persistentă, în special noaptea, și dificultăți în ridicarea brațului.
Leziunile de labrum superior
Labrumul superior este un cartilaj în formă de inel care înconjoară articulația umărului, ajutând la stabilizarea sa. O leziune de labrum superior, cunoscută și sub denumirea de leziune SLAP (Superior Labrum Anterior and Posterior), poate fi cauzată de mișcările repetitive de ridicare sau de aruncare a umărului, precum și de traumatisme directe. Pacienții cu o astfel de leziune pot resimți dureri profunde în umăr și o senzație de instabilitate.
Bursita subacromială
Bursa subacromială este un sac plin cu lichid situat între acromion (parte a scapulei) și tendonul supraspinosului. Inflamația bursei subacromiale, cunoscută sub numele de bursită subacromială, poate cauza durere intensă la nivelul umărului, în special în timpul mișcărilor de ridicare a brațului. Bursita subacromială este frecvent rezultatul suprasolicitării sau al traumatismelor repetitive.
Recomandări generale
Durerea de umăr poate avea multiple cauze, fiecare cu specific propriu și tratament diferit. Indiferent de tipul durerii și de potențialele cauze, se impune întotdeauna consultarea unui medic, pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. Dacă te regăsești spunând „ma doare umarul” cu regularitate, nu ezita să soliciți ajutor medical, pentru a preveni agravarea simptomelor și pentru a-ți redobândi mobilitatea și calitatea vieții.
Diagnosticul condițiilor la nivelul umărului se bazează în general pe examinarea fizică a umărului și a istoricului medical al pacientului. De asemenea, pentru confirmarea diagnosticului, în majoritatea cazurilor este necesară efectuarea unor teste imagistice.