Intervențiile chirurgicale în scop estetic au devenit o opțiune populară pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească aspectul fizic sau să corecteze anumite imperfecțiuni – numărul celor care optează pentru astfel de proceduri fiind într-o continuă creștere. La fel ca în cazul altor intervenții chirurgicale, majoritatea procedurilor estetice pot determina apariția postoperatorie a unor umflături și vânătăi. Aceste efecte secundare sunt relativ comune și, în general, ușor de gestionat.

De ce apare și cum este gestionată tumefacția?

Umflarea sau tumefacția este o reacție normală a organismului la intervenția chirurgicală, determinată de acumularea de lichide și de reacția inflamatorie naturală a țesuturilor lezate. Există multiple modalități mai mult sau mai puțin eficiente de a gestiona umflăturile apărute după o operație estetică. Aplicarea compreselor reci pe zona afectată în primele 48 de ore după intervenție poate reduce semnificativ inflamația, fiind o măsură uzuală, recomandată după o operație chirurgicală.

Menținerea zonei operate într-o poziție ridicată, poate, de asemenea, să ajute la reducerea umflăturii. De exemplu, femeile supuse unei intervenții chirurgicale de augmentare cu implant mamar sunt sfătuite să doarmă cu spatele sprijinit pe mai multe perne, pentru a favoriza vindecarea mai rapidă.

drmax.ro/

Reducerea vânătăilor postoperatorii

Vânătăile, la fel ca umflăturile, sunt în general inevitabile după procedurile de chirurgie estetică. Însă, există diverse strategii care pot accelera procesul de vindecare a acestor efecte secundare. Anumite medicamente și suplimente pot fi de ajutor în reducerea vânătăilor. De exemplu, arnica și bromelaina sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și de accelerare a vindecării. Pentru a reduce vânătăile, se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alcool, aspirină și alte antiinflamatoare nesteroidiene cu câteva zile înainte și după intervenție.

Modalități specifice de îngrijire postoperatorie

Medicul estetician poate recomanda modalități diferite de control a tumefacției și a vânătăilor sau a celorlalte reacții postoperatorii, în funcție de tipul procedurii efectuate. De exemplu, în cazul femeilor care optează pentru o mastopexie (procedură de ridicare a sânilor) sau o augmentare mamară, postoperator este obligatorie purtarea unei bustiere speciale, pentru a susține sânii și a reduce umflarea.

Atât mastopexia, cât și augmentarea mamară, impun, de asemenea, restricționarea activităților fizice intense și evitarea ridicării greutăților pentru o perioadă determinată de timp, de obicei de cel puțin 4-6 săptămâni, pentru a permite țesuturilor să se vindece corect și pentru a minimiza riscul de complicații.

În schimb, în cazul intervențiilor la nivelul feței, pentru a reduce umflarea este adesea recomandată aplicarea de comprese reci în primele zile după operație și dormitul într-o poziție semi-înclinată. De asemenea, pentru a diminua umflăturile, se poate folosi un bandaj sau o mască de compresie. În cazul liposucției, pe de altă parte, purtarea de îmbrăcăminte compresivă este necesară pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și pentru a modela conturul corpului.

Recomandări specifice

Fiecare intervenție chirurgicală estetică este unică, iar perioada de recuperare poate varia de la o persoană la alta. Pentru a asigura o recuperare optimă, este important să mergeți la toate consultațiile post-operatorii și să urmați cu strictețe instrucțiunile medicului. În caz de apariție a unor complicații sau simptome neobișnuite, contactați imediat specialistul.