Utilizarea protecției solare reduce riscul apariției petelor pigmentare, arsurilor solare și împiedică apariția cancerului de piele. Expunerea îndelungată la soare duce la efectul de îmbătrânire, care mai este cunoscut și sub denumirea de fotoîmbătrânire.

Produsele de protecție solară au la bază două componente esențiale: ingredientul activ și emulsia. 

Substanțele active care absorb razele ultraviolete sunt, de obicei, substanțe chimice. Acestea joacă un rol crucial în asigurarea protecției împotriva radiațiilor dăunătoare ale soarelui. 

drmax.ro/

Dacă ingredientul activ nu oferă un grad de protecție solară ridicat, atunci pot apărea arsuri solare grave, ceea ce facilitează apariția cancerului de piele. Prin urmare, este esențial să alegem produse cu un factor de protecție solară (SPF) adecvat tipului nostru de piele. 

Emulsia este cea care susține ingredientul activ și influențează modul în care se realizează protecția solară. Ea poate fi pe bază de apă sau pe bază de ulei.

De ce să folosești crema de soare?

Având în vedere că radiațiile ultraviolete fac rău pielii, este absolut necesar să folosim o crema de soare cu SPF care blochează razele nocive ale soarelui. 

SPF-ul reprezintă factorul de protecție solară și cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât protecția împotriva radiațiilor ultraviolete dăunătoare este mai ridicată. În plus, este important de știut că pielea mai sensibilă are nevoie de o protecție mai ridicată, decât pielea mai intens pigmentată.

Un SPF 50 filtrează 98% din razele ultraviolete oferind o barieră de protecție extrem de benefică. Un SPF 30 blochează circa 97% din radiațiile UVB dăunătoare.

Deci diferența de protecție între SPF 30 și SPF 50 este de aproximativ 1,3%. Această diferență poate fi esențială în cazul expunerii prelungite la soare sau a activităților desfășurate în condiții de lumină solară intensă. 

Ce cremă cu SPF să utilizezi zilnic ?

Dacă petreci mult timp în aer liber, alege o crema protectie solara SPF 50, însă, dacă nu stai atât de mult timp expus la soare, o cremă cu SPF 30 poate fi o alternativă bună. 

Dacă ai tenul sensibil, ai nevoie de o cremă de protecție solară cu SPF 50+, care să îți asigure o protecție superioară. Acest tip de produs îți va oferi o culoare naturală și va uniformiza aspectul pielii, în timp ce împiedică apariția roșeții.

Așadar, este absolut necesar să te orientezi spre alegerea unor produse cu un spectru larg de protecție, pentru că acestea vor îndepărta acțiunile nocive ale razelor UVA și UVB.

De asemenea, ține cont și de tipologia tenului tău pentru a beneficia de o protecție eficientă și adaptată nevoilor pielii. 

Dacă ai tenul gras sau mixt, ai nevoie de o cremă cu protecție solară pe bază de apă, care să nu îngrașe pielea. Pentru tenul uscat, este necesar să folosești o cremă solară ce conține ingrediente hidratante, în timp ce pentru tenul sensibil, ai nevoie de o cremă cu protecție solară minerală, care să nu provoace iritații sau alergii.

În concluzie, atunci când alegi crema de protecție solară, este ideal să folosești un produs ce îți oferă nu doar protecție ridicată împotriva radiațiilor UV, ci și beneficii anti-îmbătrânire și un efect antioxidant. Și, cel mai important, aceasta trebuie să fie potrivită nevoilor tale specifice, în funcție de tipul de ten.