Fracturile de gleznă reprezintă leziuni comune în urma cărora unul sau mai multe oase din zona articulației gleznei sunt fisurate sau rupte. Deoarece apar în general în urma traumatismelor acute sau a stresului repetat asupra articulației, fracturile de gleznă pot fi, în majoritatea cazurilor, prevenite. Prevenția fracturilor de gleznă presupune, printre altele, alegerea într-un mod adecvat a echipamentului utilizat în timpul sportului, creșterea mobilității și stabilității articulației prin exerciții specifice și evitarea factorilor de risc care predispun la accidentări. De asemenea, menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate să constituie o modalitate simplă și eficientă de prevenție.
Practică exerciții axate pe întărirea musculaturii și ligamentelor gleznei
Exercițiile regulate de întărire a musculaturii și ligamentelor din jurul gleznei sunt recomandate pentru menținerea stabilității articulației. Rutinele de antrenament care includ astfel de exerciții ajută la creșterea forței și rezistenței în zona gleznei și implicit la reducerea vulnerabilității la fracturi în timpul activităților intense.
Indiferent de tipul de exerciții, se recomandă efectuarea lor într-un mod controlat și progresiv, adaptat nivelului tău de fitness. În plus față de întărirea directă a musculaturii și ligamentelor din jurul gleznei, este important să incluzi și exerciții care pot îmbunătății mobilitatea și rezistența articulațiilor genunchiului și membrelor în ansamblu, pentru a sprijini stabilizarea articulației gleznei în timpul activităților intense.
Folosește echipamentul potrivit
La fel cum tehnica de executare a exercițiilor fizice influențează riscul de accidentări, încălțămintea adecvată poate contribui la protejarea articulației în timpul mișcărilor intense și aterizărilor. Echipamentul nu se limitează însă doar la încălțăminte, ci cuprinde și accesoriile specializate care pot susține articulația și pot reduce impactul forțelor externe asupra sa.
În sporturile de contact sau în activitățile cu risc crescut, echipamentul de protecție adecvat, cum ar fi genunchierele sau bandajele de compresie pentru gleznă, poate reduce impactul accidentărilor și poate preveni fracturile în caz de căzături sau coliziuni.
Consultă medicul la apariția durerilor persistente
În cazul în care ai avut anterior o fractura la glezna sau simți disconfort persistent, este important să consulți un specialist în ortopedie. Evaluarea medicală este necesară pentru identificarea unor eventuale probleme structurale care pot predispune la fracturi la nivelul articulației gleznei. În plus, în urma unei evaluări, medicul ortoped poate recomanda tratamente pentru problemele existente.
În cazurile grave, dacă medicul identifică o problemă existentă care poate determina necesitatea unor tratamente specializate, inclusiv pentru o operatie de glezna, este necesar să urmezi recomandările sale, pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Este important să înțelegi că ignorarea durerilor, în special a celor care apar în urma unor activități ușoare, poate agrava starea articulației și poate conduce la limitări ale mobilității sau la recurența fracturilor.